Trädgården

Trädgårdshemligheter: vinterunderhåll är verkligen föråldrat!

Erling Braut Haaland

Vintertjänst – Vad menas egentligen med en vintertjänst för trädgården? Och är det verkligen nödvändigt? Eller är det fel ordval? Med en vintertjänst menar vi faktiskt att trädgården ska städas på hösten, redo för vintern. Men redo varför? För att det är bättre för trädgården?

Naturen sköter sig själv
Även om det fortfarande är vanligt så behöver trädgården inte vinterklareras alls. Naturen tar hand om dessa saker själv. Trädgården går till vila, perennerna drar sig tillbaka i marken och träden tappar löven efter att ha visat sina vackra höstfärger. Våldet från lövblåsare och spadar är sedan länge borta. Det är verkligen inte vad trädgården behöver, så bli av med det där suget efter renlighet och lämna trädgården ifred.